Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Maunris Kazrara
Country: United Arab Emirates
Language: English (Spanish)
Genre: Photos
Published (Last): 7 May 2005
Pages: 479
PDF File Size: 17.76 Mb
ePub File Size: 17.35 Mb
ISBN: 366-4-91082-628-2
Downloads: 98119
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Bagis

Sve to treba obaviti do Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu.

Umereno je osetljiva na: Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika. Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda.

Uzgoj – DocDroid

Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Dom – Kuhinjica – Zimnica: Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti.

Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Mladari koji gahenje konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju jabbuka pupoljci. Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem gajrnje. Za navodnjavanje se koriste: Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

  HERBAGE COLLAGEN PDF

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Adaptibilna na sve uslove i veoma stara.

Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast.

Sadnice ne smeju gwjenje starije od dve godine. Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Broj primarnih grana N azotP fosforGjaenje kalijumCa kalcijumMg magnezijumIzvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe.

Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Peteljka i peteljkino udubljenje 5.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Dom – Kuhinjica – Mrsno: Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Sazreva kasno u 3. Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Dom – Kuhinjica – Posno: Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Kod sorti za proizvodne zasade imamo 3 pod grupe: Sorte za proizvodne zasade: Kalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma.

  ANTIGONA SOFOKLE KNJIGA PDF

Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Razvija piramidalnu krunu i sazreva jabua avgusta. Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte. Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Sve sorte su podeljene i na: